Dit was GroenGelovig II: Voedsel

GroenGelovig IImaandag 18 juni 2018 11:56

Vrijdag 15 juni 2018 was het zover: GroenGelovig II rond het thema 'Voedsel' vond plaats op de Christelijke Hogeschool in Ede. Met meer dan 130 mensen dachten we na over de omgang met ons dagelijks eten.

Broeder Rangel Geerman opent: als minderbroeder leeft hij op eenvoudige wijze. Koken is zijn passie, en dat deelt hij graag met anderen. Geregeld organiseert hij 'wereldmaaltijden' waarbij eenieder mag aanschuiven. Geerman: ‘Typerend aan onze franciscaanse spiritualiteit is enerzijds de verbondenheid met de Allerhoogste en anderzijds de verbondenheid met de schepping, de armen en het zwakkere.’

Na de opening wordt het publiek in hoog tempo meegenomen in de wereld van consumptie, landbouw en natuur. Marc van den Tweel stelt dat we 11% van ons geld uitgeven aan ons voedsel. Dat is nog nooit zo laag geweest, terwijl het aanbod en de variëteit nog nooit zo hoog is geweest. Ook is de verbinding tussen landbouw en natuur een gegeven: ‘Alle schatkamers van de Nederlandse natuur zijn voorbeelden van gestold agrarisch verleden. De natuurbeschermer beschermen dus de karrensporen van de Nederlandse landbouw.’

Hans Huijbers neemt zijn stokje over en betoogt in 10 minuten dat de agrarische secotr in Nederland verre van ideaal is: ‘Eigenlijk zouden u en ik mij in de rol willen hebben van verzorgen van natuur, planten en dieren. Maar het politiek-economische systeem zet mij in een rol van geld en schaalvergroting!’ Verbinding is een kernwoord; vooroordelen moet vermeden worden.

Martine Vonk sluit af met 3 speerpunten. Er moet meer contact komen tussen boer, consument en natuurbeschermer, er moeten minder dierlijke eiwitten genuttigd worden en de juiste producten moeten gekocht worden: de keurmerken, het duurzame, het biologische.

Na de pauze komt de inspiratie tot uiting in de Social Hackaton. Binnen twee uur worden de deelnemers aan het werk gezet om tot oplossingen voor onze uitdagingen rond voedsel te komen. In deze 'snelkookpan' ontstaan gemengde groepen van natuurbeschermers, boeren en consumenten. 21 groepen verdeeld over 3 thema's (voedsel dichtbij, weet wat op je bord ligt en voedselverspilling)  gaan aan de slag. Aan het einde van de dag komen drie winnaars: bok in de pot (over het eten van mannenlijk vlees) een climate awareness label (klimaatbewustheidslabel op voedsel) en 'groene tafels' (een tv-programma over duurzaamheid).

Een inspirerende en activerende dag met echt resultaat! Carla Dik-Faber neemt de mooie ideeen mee in een nota over voedsel, die binnenkort wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Op naar GroenGelovig III!

Meer lezen over GroenGelovig II? Op het Twitteraccount van GroenGelovig vind je een live-verslag van GroenGelovig met foto's, quotes en extra info over deze dag!

« Terug

Reacties op 'Dit was GroenGelovig II: Voedsel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.